top of page
  • Writer's pictureNoora Koponen

Oma tahto on oma tahto

Syksy on kulunut tärkeiden ja painavien asioiden parissa. Yksi hienoista saavutuksista oli, kun Oma Tahto voitti!


Oikeus aborttiin koskee ihmisen yhtä intiimeimmistä asioista ja oikeuksista — oikeudesta omaan kehoon. Se on asia, jonka on ymmärrettävä olevan naisen perusoikeus.


Keskustelun ja kansalaisaloitteen käsittelyn myötä näkökulma on kuitenkin vaihdellut, kun on pohdittu sitä, kenen oikeuksia me haluamme vahvistaa. Kenen päätös on se, mitä ihmisen omalle keholle on oikeus tehdä? Kenellä on oikeus määrittää minun vartalostani, minun omasta kehostani? Se oikeus kuuluu ainoastaan naiselle itselleen — hänelle, jonka keho on päätöksenteon kohteena.


Naisen itsemääräämisoikeuden toteutumisen vahvistaminen raskaudenkeskeytyksissä on kauan kaivattu muutos. Oma tahto 2020 ‑kansalaisaloitteen mukaisesti lakiin säädetään oikeudesta keskeyttää raskaus raskaana olevan omaan pyyntöön perustuen kahdennentoista raskausviikon loppuun saakka. Lisäksi on tärkeää, että kahden lääkärin lausuntovaatimus raskaudenkeskeytyksen saamiseksi poistuu ja että lääkärin tehtävä ei ole enää arvioida naisen ilmoittamien perusteluiden pätevyyttä. Tärkeää on niin ikään se, että jatkossa raskauden voi keskeyttää myös kotona terveydenhuollon ammattilaisen ohjaamana ensimmäisten raskausviikkojen aikana.


Oma tahto on oma tahto, ja se riittää

2 katselukertaa0 kommenttia

Comments


bottom of page