top of page
  • Writer's pictureNoora Koponen

Voiko yksi ihminen muuttaa maailmaa


Neljä vuotta sitten eduskuntavaalien alla moni kysyi mitä tekisin ja miten, jos tulisin valituksi kansanedustajaksi.


Oma vastaukseni oli aina, ettei kukaan tee yksin yhtään mitään. Ja että päätösten taakse tarvitaan aina isompi joukko. Mutta se mitä voisin tehdä, on perustella, mitä ja miksi. Olla linkkinä sote-alan työntekijöihin, erityislapsiin ja heidän perheisiinsä. Kertoa arjesta, jota tuen puute ja jatkuviin taisteluihin uupuminen aiheuttaa.


Sanoittaa sotealan työntekijän kohtaamat joustamattomuuden haasteet, jotka tekevät työnteosta pahimmillaan mahdotonta. Paaluttaa kuntoutus kriittisen tärkeäksi osaksi sote-kriisin ratkaisua. Kuunnella ja neuvotella, ymmärtää ja rakentaa ratkaisuja.


Jokaisella meistä on omat vahvuutemme, ja nämä ovat minun. Ja kuluneet neljä vuotta ne ovat paitsi riittäneet, myös kantaneet ja muuttaneet maailmaa. Koska asiat ratkeavat vain keskustelemalla ja ymmärtämällä, joista kumpikin taito vaatii halua.


Kun neljä vuotta on kulunut on paikallaan kysyä, miten meni.


Pandemian, Ukrainan sodan ja energiakriisin värittämä kausi haastoi uuden kansanedustajan. Ja kaiken tuon keskellä toimin vihreiden sosiaali- ja terveysvaliokunnan vastaavana neuvotellen läpi mm sellaisen perhevapaauudistuksen, abortti- ja translain sekä vammaispalvelulain, johon enemmistö pystyi sitoutumaan lakien läpiviemiseksi.


Mutta yhdestä en ole joustanut. Siitä, että yhdenvertaisuus vahvistuu joka ikisessä päätöksessä.

Eduskuntakauden alussa minulle sanottiin, että tämä on helppoa: tuetaan vain hallituksen esityksiä. Mutta ei se mene niin. Kansanedustajan tehtävä on kyetä kriittisesti tarkastelemaan jokaista esitystä ja perustaa ratkaisut asiantuntijatietoon. Se vaatii reflektointikykyä, paineenkestävyyttä, yhteistyötaitoja ja rohkeutta.


Tämä hallitus on tehnyt valtavan suuria päätöksiä, joista moni olisi hyvin erilainen ilman minua. Jokaisen käsi jättää jälkensä, minä pidin kiinni ihmisoikeuksista ja heikoimmista. Lasten oikeuksista.


Valmiiksi maailma ei silti tullut ja moni uudistus on ottanut vasta ensi askeleensa. Ja siksi sillä on väliä, kuka seuraavat askeleet ottaa. Sillä yksi ihminen voi todellakin ratkaisevasti vaikuttaa.

Muista äänestää. 

4 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page