top of page
  • Writer's pictureNoora Koponen

Sinun äänelläsi on väliä


Puolue vai ihminen? Sitä pohtii moni juuri nyt. Sanotaan, että äänestä puoluetta, koska puolue määrittää sen, mitä eduskunnassa tehdään. Minä ajattelen lopulta hiukan toisin, ja peräänkuulutan enemmän tekoja, kuin sanoja.


Puolue ei ole yksikkö, eikä puolue päätä koskaan yksin yhtään mistään. Puolue on joukko ihmisiä, joilla on arvonsa, tarpeensa, tavoitteensa ja toiveensa. Niillä muutetaan maailmaa.


Mutta puoluetta muuttaa vain ihminen. Se yksikin ihminen, joka eduskuntaan valitaan. Kun valitset itsellesi ehdokasta muista, että sinun äänesi voi olla juuri se ratkaiseva ääni.


Vaaleissa ei kannata taktikoida. On mahdotonta onnistua varmuudella vaikuttamaan taktisesti esimerkiksi niin, että äänestämällä nyt tätä, estän tämän ja tämän tai äänestämällä tällä kertaa näin, saamme sisään ehkä kaksi samoja asioita ajavaa ihmistä.


Suomalainen vaalijärjestelmä ei tue äänten hajontaa. Jos ”samoja ääniä” jakaa useampi ehdokas on todennäköisempää, että kumpikaan ei mene vaaleissa läpi kuin se, että ainakin toinen menee läpi. Vaaleissa äänten jakaminen tai vaihtaminen voi tuoda lopulta täysin päinvastaisen tuloksen, kuin mitä ehkä tavoitellaan.


Siksi vaaleissa kannattaa äänestää vain ja ainoastaan sitä ihmistä, jonka arvot sinä jaat. Jonka tiedät huolehtivan sinulle tärkeistä asioista ja joka suojelee sinulle tärkeimpiä. Sillä hän on juuri se, yksi ihminen, joka rakentaa myös puolueen.


Sinun äänelläsi on väliä.

5 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page