top of page
  • Writer's pictureNoora Koponen

Olet vierelläni
Ja ainahan sinä olet, jos vain saat. Se on omaishoitajuuteni kaikkein arvokkain asia.


Omaishoitajuus mielletään usein ikäihmisiin kohdentuvaksi hoitomuodoksi. Iso osa omaishoitajista hoitaa ikääntyneitä läheisiään, mutta samaan aikaan moni omaishoitaja on myös omaishoidettavan lapsensa ansiotyössä käyvä vanhempi.


Omaishoitajuus on yksi tärkeimmistä ja merkityksellisimmistä hoito- ja tukimuodoista. Henkilö, josta omaishoitaja huolehtii, saa mahdollisuuden jatkaa omaa, itselleen sopivaa elämää omassa arjessaan.


Omaishoitajana toimiva ihminen on arvokas lahja yhteiskunnalle. Hän on henkilö, joka tuntee ja tietää parhaiten, miten sairastunutta, ikääntynyttä tai vammaista ihmistä voi parhaiten hoitaa ja auttaa.


Omaishoitajan kuukausipalkka vaihtelee kunnittain hoidon tarpeesta ja kuormittavuudesta riippuen, ollen yleisesti välillä 350-1800e/kk. Korkeimman luokan korvauksen työstään saavat ainoastaan ne omaishoitajat, jotka hoitavat läheistään, jonka sairaus on johtamassa enemmin tai myöhemmin kuolemaan.


Pitkäaikaishoidon kustannukset olisivat parhaassakin tapauksessa kuukaudessa lähes puolet enemmän.


Omaishoitajuus sitoo tekijänsä sopeuttamaan koko elämänsä sen mukaan. Korona on tuonut esiin omaishoidon haavoittuvuuden ja sen, kuinka suuren työmäärän alle omaishoitaja jää silloin, kun yhteiskunta sulkeutuu.


Omaishoito ei edelleenkään näy päätöksenteossa riittävästi, ja sen kehittäminen vaatisi paljon enemmän, kuin mitä sille tällä hetkellä annetaan. Omaishoitajat eivät vielä näy riittävästi siellä, missä heidän työpanoksestaan hyödytään taloudellisesti eniten.


Kun illalla sanon sinulle jälleen ”nuku hyvin” ja suljen ovesi tiedän, että näin tämän pitääkin olla. Sinä olet kotona, minun vierelläni.

4 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page