top of page
  • Writer's pictureNoora Koponen

Olen vierelläsiNiin minäkin tänään. Ainahan minä olen, jos vain saan.


Omaishoitajuus on yksi tärkeimmistä tukimuodoista mitä on. Henkilö, jota autetaan, saa mahdollisuuden elää omaa, itselleen normaaleinta elämää. Hyvinvoinnin kustannukset ovat plussan puolella jo pelkästään tällä asettelulla.


Omaishoitajana toimiva ihminen on arvokas lahja yhteiskunnalle. Hän todennäköisesti tuntee ja tietää parhaiten, miten sairastunutta tai vammaista ihmistä voi parhaiten hoitaa. Ja mikä hienointa, yhtä todennaköisesti hän haluaa myös oikeasti tehdä niin! Hän haluaa hoitaa.


Omaishoitajan kuukausipalkka vaihtelee kunnittain hoidon tarpeen asteesta riippuen 300-1700e/kk välillä. Esimerkiksi vanhuksen laitoshoito maksaa keskimäärin 2700e/kk. Omaishoitajan palkka on hävyttömän pieni laitoshoidon rinnalla.


Miksi laitoshoitoon päädytään edelleen sijoittamaan suhteettoman paljon rahaa? Miksi ihmisiä, jotka haluavat toimia omaishoitajina, kannustetaan taloudellisesti niin vähän? Laitostumista pitää ajaa alas. Vierellä oleminen on ennaltaehkäisevämpää kuin mikään! Eikä pelkästään hoidettavalle.


Kun jälleen kerran saavun väsyneenä kotiin ja kodinhoidolliset toimenpiteet alkavat, näen sohvalla vipsuttelevan poikani nauramassa iloisesti. Siinä hetkessä minä en ole omaishoitaja, vaan HÄN on se, kuka on minun vierelläni. Aina.

1 katselukerta0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page