top of page
  • Writer's pictureNoora Koponen

Kansanedustaja Noora Koponen: Asumisyksikkö ei päätä vammaisen henkilön tehohoidon tarpeesta


Vihreiden kansanedustaja Noora Koponen vaatii vammaisten ihmisten perus- ja ihmisoikeuksien tasa-arvoista kunnioittamista.


Kynnys ry:n eilen julkaiseman tiedotteen mukaan joissakin kehitysvammaisten asumisyksiköissä on tehty ennakoivia sisäisiä päätöksiä siitä, että asukkaita ei otettaisi tehohoitoon mahdollisissa koronavirus tapauksissa. Tiedotteen mukaan mahdollista tehohoitoa vaativat asukkaat on tarkoitus jättää asumisyksikköön hoidettavaksi.


–Päätös tehohoidon toteuttamisesta tai toteuttamatta jättämisestä on hoitavan tahon vastuulla. Päätökseen vaikuttaa aina myös monta muuttujaa, joten tällaisia päätöksiä ei voida tehdä ennakoivasti, Koponen kertoo.


–On aivan selvää, että asumisyksiköissä ei voida toteuttaa tehohoitoa. Se on väärin sekä hoidettavia että hoitajia kohtaan, Koponen sanoo.


Tiedotteen mukaan ainakin yhdessä asumisyksikössä oli etukäteen pyydetty listaa siitä, kenelle asukkaista tehohoito voitaisiin tarvittaessa mahdollistaa.


–Jos julkisuudessa esitetyt tiedot pitävät paikkansa, joissain asumisyksiköissä leikitään nyt vaarallista peliä eväämällä tehohoidon mahdollisuus vammaisuuden perusteella, ja samalla asetettaan myös työntekijät ottamaan vastuuta päätöksistä, joita heidän ei perus- ja ihmisoikeuksien nojalla pitäisi joutua edes miettimään, Koponen sanoo huolestuneena.


Koponen jätti asiasta tänään kirjallisen kysymyksen.


–YK:n vammaisyleissopimuksen perusajatus on, että vammaisuus ei saa olla syrjinnän peruste. Jos esiin nousseet tiedot pitävät paikkansa, tässä rikotaan Suomen ratifioimaa sopimusta nyt hyvin räikeästi, Koponen toteaa.


Lisätietoja:


Noora Koponen


kansanedustaja (vihr.), sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsenpuh. 050 514 4012


Tiedotteen lähetti:


Salla Aalto


poliittinen avustaja


puh. 050 5905 391

7 katselukertaa0 kommenttia

留言


bottom of page